Händelserik helg…

Nu i helgen hölls det Takt – och gångartskurs i Gandurs regi på HFRK och på vår ovalbana.

Mera info ska komma så småningom från helgens kurs. Jobbar på att få in ett litet reportage och lite bilder från helgen…både till bloggen och Lysir.

Dessutom var det även Hinnikurs i Gandurs regi (söndag)– trevligt att Hinni blivit så populär, extra kul känns det att ha följt alla ekipagens fina utveckling genom en hel del år som vi haft kurserna i Gandurs regi. Ganska intressant att tänka på, att det var svårt att fylla platserna på ”då – tiden”, och nu har fler och fler fått ögonen upp för Hinni och hans kunskaper.

AVANT Digital Camera

I helgen (lördag) var jag själv en vända i Danmark, närmare bestämt Helsingør/Fredensborg. Vår vännklubb, Hildingur, där vi är ett par ekipage som tävlar vid deras Høststævne, har varje år det de kallar ”Microstævne”. Dv. som vi, en tävling enbart med uttagningar. Ni kanske minns mitt inlägg i förra årets Lysir till Microstævnet 2014, men hur som helst gick resan även i år med att gå upp kl. 05.00, packa allt och sen kl. 7.00 lastade och klara bege sig mot båtarna i Helsingborg. Efter en bra kaffepaus på båten tog det endast 15 min förrän Esja kunde komma ut på dansk mark och lufta sig i tölt T8, som var dagens första klass.

Förra året var jag också med i T8, då blev det en sjätteplats – precis utanför prispallen – men en glad Camilla, som ändå blev sexa utav 27 ekipage med poängen 4,6…

I lördagens T8 red jag i tredje heat, och eftersom Esja blev så himla rädd vid min andra tävling – på annan ort – i juni, så tog jag det lugnt och försiktigt i början, tills jag kände att hon lyssnade på mig. Innan alla klasser började så fick man även gå runt/rida runt på banan, vilket kändes jättebra, för då var det inte samma känsla av ”panik, panik, panik”, ”undrar hur detta ska gå”…

…tillbaka på ridspåret… tredje heat var det, vi var laddade, hade med oss Hinnis goda råd ”Kittla fram bakbenen” – ”lätta, mjuka hjälper”, och på något vis kändes denna T8 väldigt trevlig och harmonisk, Esja höll jämn och bra takt och tempo i båda varven, hon gick att driva fram, utan att tappa takten eller slå till annan gångart – ja, red av banan väldigt nöjd, men ändå med tanken ”Bli nu inte besviken”, ”din häst har inga höga lyft”, ”med du bör bli belönat med bra poäng, eftersom det var klockren takt och bra aktion”…

Gissa om jag tappade hakan när de ropade upp: ”Så vil vi gerne have karaktererne for Camilla Munk Spur og Esja”, …..paus….. ”5,5 – 5,0 og 4,8”, ”Tak dommere”.

Glad blev jag, första gång jag ridit över 5,0 i tölt med Esja… jag skrittade av, la in alla saker i bilen och släppte Esja i härlig hage med grönt gräs medan jag tittade på de övriga ekipage i T8.

AVANT Digital Camera

En halvtimme senare var de klara för prisutdelning, och ja, fyran hade 4,75, så tänkte jag, ja, då blir det kanske en fin tredjeplats, men nä, ännu bättre, tvåa av 17 ekipage på poängen 5,1 – vinnande ekipage (en juniorryttare) hade 5,2. Ja, så kan det gå ibland. Denna här upplevelsen kan jag leva på länge.

AVANT Digital Camera

Sen var det bara att rida fram Esja igen – min favoritgren skulle vi också rida – tregång – dvs. man väljer mellan tölt ELLER trav – och visar sen skritt och galopp. För en ryttare som jag med en häst som gillar tölt och pass så passar det utmärkt att tölta över traven så att säga ;-)

I denna tregångsklass gick det hur bra som helst, femmor och femfemmor (;-)) för tölt och skritt, och sen bra galopp – men – fel fattning två gånger… plus pass – sen rätt galopp i runt ett halvt varv – men ak, då var galoppmomentet slut.

Ja, 4,17 i poäng, hade nu galoppen suttit, så hade 1a platsen varit hemma, fast vad gör det, när man nu insett att lilla hästen som jag som ryttare alltid har haft svårt att få både höger och vänster galopp – alltså inte på en gång förstås ;-) faktisk kan både höger och vänstergalopp, om bara ryttarinnan är med? Det finns galopphopp för Esja och jag också…

Nu är mitt mål att femgångsprogrammet ska sitta innan utgången av 2020 :-)

AVANT Digital CameraNÖJDA

Camilla Munk Spur och Esja