Höstlig och härlig Hubertus

AVANT Digital CameraHöstlig och härlig Hubertus

Text och bilder: Camilla Munk Spur

Förra årets Gandurhubertus bestod av fem underbara ekipage, men eftersom det var ett ganska litet gäng, så blev det såhär i år i stället: söndag den 1:e november arrangerade Anna från Söderåsens Turridning och jag en hubertusjakt nära Ljungbyhed. I år blev vi rekordmånga, hela 38 ekipage, som red i tre olika grupper. Gandur Islandshästförening sponsrade varje Gandur ekipage med 100 kr. av anmälningsavgiften, mycket trevligt.

Några veckor innan jakten hade Anna fixat med stora fina stockar vi kunde hoppa över, och kvällen innan jakten var Anna och jag runt och sätta upp massor av halmbalar till hopphinder. Dessutom hade vi beställt massviss av rosetter, priser mm. och även ordnat med fika inför jaktens eftermiddagsfika.

Äntligen blev det jaktdags

Söndag morgon kom äntligen, och vi samlades 8 ryttare i skogen på ”vanliga samlingsplatsen” vid mina turer. Dessa 8 ryttare var alltså ”Gandurgänget”. Vi red från skogs – parkeringen till Lagetorp för att samlas med alla övriga deltagare, som skulle vara med på denna jakt.

Kl. 10.30 var det jaktstart och först ut på vår ”uppvärmningsslinga” var Anna Lewijn med 18 haflingerhästar och 2 nordsvenskar. Därefter red Ida Holmqvist ut med ”privathästgänget” och fem min. senare red jag ut med ”islandshäst/Gandur – gänget”.

Vi red en härlig uppvärmningsrunda i skogen med tölt, trav och galopp och efter ca 40 min. kom vi tillbaka till Lagetorp, där det var dags för hoppning över fem hinder gjort utav stockar fördelad på två olika hagar. Tjoooohoooooo vad det gick undan :-)

Efter denna uppvärmning och hoppning av dessa hinder, så red vi ut mot två stora öppna hagar där vi kunde busgaloppera lite innan vi begav oss i ett samlat gäng ned mot Tåstarp, förbi den lokala bondes gård och ut på ett utav bondens stora fina fält, där vi hoppade halmbalar. Det är verkligen roligt att min häst Esja, som visserligen inte är snabbast, har största rörelser eller så – bara ÄLSKAR att hoppa. Hon blir lika tokig varje år, full fart mot alla hinder och HOPPJ Vilket ljud det i övrigt gav när alla 152 hästhovar dundrade fram över stubbåkern mot alla halmhinder.

Efter hoppningen red vi de ca tio min. det tog till Skäralid för att inta årets hubertuslunch – ärtsoppa, dricka, kaffe mm. Där fanns baguetter för dem, som inte ville ha soppa. Dessutom kunde ”fot – folk” äta med, om de hade beställt i förväg via mig eller Anna. Jättetrevligt var det!

AVANT Digital CameraEfter lunchen red vi tillbaka till stubbåkern och hoppade igen – för de som ville – och därefter begav vi oss upp igen – mot Kopparhatten, tillbaka till Dejebäcken och sedan upp ut över flera olika färgstrålande hagar med underbara vyer över Åsen.

Nu var det dags för upplopp…

Av säkerhetsskäll, så hade vi delat in det så, att Annas haflingerhästar och privathästar red ett upplopp först, och sen red vi i Gandurgänget upplopp tillsammans.

AVANT Digital CameraAVANT Digital Camera

 

 

 

 

 

 

 

Allt gick strålande, jag ”klara – färdiga – gå” startade gruppen, höll igen i Esja och lät gänget susa i väg….sen följde jag efter mot vår ”räv” (en av mina orangefärgade halsdukar) men där var ingen som fick tag i halsduken, utan de red förbi pga. för hög fart (hästarna tyckte det var jätteroligt!)…. Själv kom jag nära ”räven”, men plötsligt åkte en av mina ryttare av, då hästen hade hög fart och sen i farten plötsligt svängde … Som tur var, så skadade ryttaren sig inte, vilket vi alla var glada för.

Medan vi stod och avvaktade lite, så ropade jag till ryttaren närmst räven ”Ja men ta den då”…. Vinnaren av årets Gandurjakt blev Marita Nilsson med Hrammur. Marita fick årets Hubertuspokal + rosett, och alla övriga deltagare fick var sin Gandur – Hubertusrosett.

Efter upploppet var där gemensam prisutdelning för alla 38 ekipage och därefter kunde man, om man ville, vara kvar för lite fika med bl.a. kaffe, varm choklad, macka, pepparkakor mm.

Vid tre – tiden var alla ekipage på väg hem, och nu var det bara för Anna och jag att köra ut och hämta in alla halmbalar, plocka undan fikan mm. och att ladda inför nästa år:-)

Tack alla som deltog vid jakten. Det var mycket trevligt att få rida som Master för er i ”Gandurgänget”. Trevliga och glada ryttare, som var duktiga på att styra både över och förbi de olika hindren.

Deltagare vid årets jakt i Islandshäst/Gandurgänget:

Anita Stark på Reifnir

Kim Petersen Seidur

Linn Engström på Piltur

Lotti Engström på Hjalti

Ing Mari Elggren Andersson på Axe

Marita Nilsson på Hrammur

Ebba på Oskmey

Camilla Munk Spur på Esja

Flera bilder hittar ni på Söderåsens Turridnings Facebooksida

Länk till album:

https://www.facebook.com/Söderåsens-Turridning-60543928872/#!/60543928872/photos/ms.c.eJxtkUEOAyEMA39UkTiQ7P8~;VqpeqnGvo7EBEyu2MnY~;ay1N6xW~;ZEgeJ0zldsKUio6KTh061SS3mMSaj5MhmWTP8D4REglTH0DSJOJil9DZXD7KnT~_Ezc0~;jWOOvT3GXjp21rAnVwxJ0rkjGmEqjxH~_Rcoccecb4lnfDd~_fwphR.bps.a.10153215789918873.1073741834.60543928872/10153215790003873/?type=3&theater