Reportage från Dagfaris femårs jubilæums hyggestævne

Text: Camilla Munk Spur

Söndag den 27:e september ringde min väckarklocka 04:30. Det var dags för ännu en visit i Danmark för att tävla. Denna gång var det hos klubben Dagfari. Jag var med vid deras tävling förra året, och här var så trevligt och mysigt, så så fort jag såg, att de skulle ha deras årliga ”Hyggestævne” – tja, typ ”Mystävling”, så tänkte jag – ”Absolut, jag kommer”.

Kl. 6:30 var Esja lastad, stjärnorna hade ”lagt sig” och solen var äntligen på väg upp, och nu bar det i väg till Scandlines i Helsingborg.  Hann med en båt vid 7:45 och var sen framme vid tävlingsplatsen, ”Helsinge Rideklub” kl. 8:46. Här fick jag checka in, och sen bygga hage mitt på ridklubbens hoppbana, här var mycket sand/grus, och enbart en – ja lagom – remsa med gräs, denna tog Esja fort hand om ;-)

Nåväl, jag bjöds välkommen av klubbens ordförande, Salli Refstrup Pedersen, som precis skulle in på banan med hennes Hrafstjarna till hoppklass och höjdhoppning! Jag ÄLSKAR Dagfaris grenar vid tävlingarna som de arrangerar!

Efter hoppklassen och höjdhoppningen var det dags för något som jag gillar ”Behændighed”. Det är väl typ som smáli/trec. Man rider en hinderbana på tid, vi hade 4 min. per ryttare. Jag var med på Esja, det gick ganska bra. Vi skulle både rida över en presenning och köra slalom, jaja lätt som en plätt, men, så kom ”flødebolleræs” – ”gräddbulleuppgiften”. Då skulle man ta en gräddbulle från hästryggen, stoppa den i munnen, hoppa ned och ta sig igenom en rockring och upp på hästen igen – och då fick man äta bullen. Det gick bra, likaväl med att rida till ett uppfällt paraply! som skulle tas från ryggen av hästen, transporteras till annan stolpe och sen hängas upp igen – från hästryggen, denna uppgift tänkte jag, att jag aldrig skulle klara, men tänk sig, det gick hur bra som helst :-)

untitled 2Ridklubben i Helsinge + Esja som gillar hagen :)

untitled 1

 

 

 

Sen kom jag till den, för mig, omöjliga uppgiften – öppna/stänga en grind i form av ett snöre/grimskaft. Det tycker Esja är jättejobbigt, jag lastar ju på henne på transporten med hjälp av longerlina, så för henne betyder en sådan uppgift ”FLYTTA PÅ DIG”. Vilket hon gjorde, så jag inte kunde stänga grinden, jaja, nästa uppgift ”Mölle” där man skulle ta ett snöre och rida hela vägen runt en stolpe och hänga upp snöret igen – den var jätterolig, och gick jättebra… Tyvärr var tiden slut och jag hann aldrig till mitt favoritmoment, backa rakt genom två bommar… jaja, banan var oavsett vad hur rolig som helst :-)

Efter ”Behændighed” var det fyrgångsklasserna, först V3 (var jag och Esja var med) och sen V5. Domare denna dag var Anna Worm, och Anna dömde klasserna med headset på, så alla i publiken kunde följa med både på kommentarer, poäng, tips och råd. Mycket trevligt! T.ex. fick jag och Esja kommentaren i tölt i V3: ”Här ser vi en häst som mest troligen kan tölta på i evighet, men jag skulle vilja se lite mera eftergift i tölten, och att hästen slappnar av lite mera”, sen fick jag veta att min mellan till ökade tölt var ok, takten något mot pass men att tempot var fint. Galoppen vill jag helst inte prata om, började med fin fin galopp, sen sa Esja: ”Du som gillar femgång, vi kör pass på långsidan”, haha, jag lyckades med både rätt galopp, tappa galoppen mot pass, få tillbaka galoppen och sen minsann även få till korsgalopp, AHH illa…. Tja, var inget annat för än att bara le åt det, och ta nya tag inför töltklassen…

…Innan den började var där ”kidsfreestyle” där barnen anger vilket program de vill rida, t.ex. visa galopp, rida slalom, rida i damsadel, vända runt på hästen, rygga, rida volt eller annat, och sen var det dags för något jätteroligt: ”Hästlimbo”/ ”Hestelimbo”. Här var det helt enkelt målet att rida under en uppsatt pinne till lägsta höjd, som jag har för mig slutade på 1,5 m. Titta in på klubbens hemsida och se de roliga bilder, coolt att se, att även hästarna duckar sig! http://dagfari.dk/Galleri.aspx

Efter Freestyle och limbo var det min tölt-klass som var T10. Denna klass är en som klubben själv hittat på med inspiration från klassen V4. Här rider man då valfri tempo tölt, och sen visar man övergång mellan skritt upp i tölt och sen ned igen. Här rids övergångerna en och en. Hur roligt som helst. För valfri tölt fick jag kommentaren ”God takt, lite lång form” och poängen 5,1. För övergångar fick jag 5,3 och beröm för förberedelsen av igångsättningen och nedtagningen. Kände mig nöjd och kunde nu vila lite från läktaren och titta på T8 och lyssna lite på alla goda råd från domare Anna Worm.

Nu var där enbart två klasser kvar: öltölt och ”lakritssnörelopp”. Jag var med på öltölt och det gick hur bra som helst. Mycket öl kvar och ok tempo runt, slalom med ölen i ena handen och spö + tyglar i andra är alltid lika spännande, tur man kan styra med vikt och sitts också ;-) När jag var klar med öltölt var där då ”Lakritssnörelopp” här skulle ryttarna rida två och två med lakritssnöre från mund till mund –a la Lady och Lufsen. Snabbaste tid runt vann + man fick inte bryta snöret.

Bild nedan: Från prisutdelningen. Det är jag och Esja (vit häst) lite till höger…

untitled 4

Efter dagens klasser var det dags för gemensam prisutdelning. Vi samlades alla ekipage, med eller utan häst, och först fick alla, som inte placerat sig, vars sin fina jubileumsrosette. Sen var det dags för de olika placeringarna i de olika klasserna. Jag blev väldigt glad och överraskad, när det visade sig, att jag faktisk lyckats vinna den där töltklassen T10 med Esja. Likaväl som jag tog 2:a platsen i öltölten och 4:e platsen i V3. Då jag aldrig hann rida ”hinderbanan” pga. tiden rann ut, så fick jag ingen sluttid, men vad gjorde det när dagen allt som allt varit jättetrevlig och mysig :-)

Härliga tävlingsklasser, jättetrevligt folk, fina hästar, många bra tips från domaren, härlig jubileums tårta till alla i cafeterian och inte minst en UNDERBAR Esja!

TACK till alla i Dagfari som gjorde dagen så himla KUL! Jag och Esja kommer även nästa år!